Om Hjärtstartarregistret
Hjärtstartarregistret visar för allmänheten var hjärtstartare finns placerade utanför sjukhus i Sverige. Varje innehavare registrerar själv, helt kostnadsfritt, sin hjärtstartare via www.hjartstartarregistret.se Registreringen är gratis, helt frivillig och innebär inga krav.
Din registrering kan bidra till att rädda liv! Som innehavare av en hjärtstartare åtar du dig som privatperson inget medicinskt eller juridiskt ansvar. Det är dock viktigt att du ser till att utrustningen fungerar och att den går att använda. Följ därför de instruktioner för egenkontroll som du fått via din återförsäljare eller som finns i bruksanvisningen till din hjärtstartare. Det är viktigt att batterier och elektroder inte har blivit för gamla. Vid frågor kontakta oss.
Visar var hjärtstartaren finns
Hjärtstartarregistret gör utplacerade hjärtstartare i samhället mer tillgängliga för allmänheten. Syftet är att kunna öka överlevnaden vid hjärtstopp.
Registret förmedlar och medverkar i spridningen av de riktlinjer kring hjärtstartare som finns framtagna i Sverige. Likaså verkar registret för ett gott samarbete med alla de olika leverantörer av godkända hjärtstartare som finns i Sverige idag. Registret strävar efter att verka som en neutral part i arbetet med att öka överlevnaden vid plötsligt hjärtstopp genom att göra hjärtstartare tillgängliga och framförallt synliga i samhället.
Samarbete med SOS Alarm
Via www.hjartstartarregistret.se och appen “Rädda Hjärtat” kan allmänheten nu få bättre information om var hjärtstartare finns placerade.
Sveriges Hjärtstartarregister vilar på en ideell grund och bidrar med sin data till den svenska hjärtstoppsforskningen samt till landets larmcentraler. Registret lämnar aldrig ut eller använder lagrade kontaktuppgifter för kommersiella syften.
Registret har ett samarbete med SOS Alarm. Det gör att larmoperatören kan se de registrerade hjärtstartarnas placeringar på kartan och upplysa inringaren om var närmaste hjärtstartare finns för snabb livräddande insats i väntan på ambulans. Detta arbete startade aktivt i Stockholms län i maj 2013 och har från och med januari 2016 utökats till hela landet.
Tänk på:
- Kontrollera regelbundet att din hjärtstartare är i brukbart skick, titta i bruksanvisningen eller fråga din återförsäljare.
- Kontrollera bäst före-datum på elektroder och batterier och beställ nya, annars kanske de inte fungerar när det väl behövs.
- När övade ni senast Hjärt-lungräddning? Kunskap är en färskvara!
- Informera kunder och besökare om er hjärtstartare.
- Här kan ni hitta den grafiska profilen för rekommenderad skyltning (pdf)